Zgodovina kluba

”Zavajajoča , neresnična in pretirano samovšečna bi bila trditev, da se je atletika v naši pokrajini začela šele ob nastanku Atletskega kluba Pomurje. V različnih časovnih obdobjih, materialnih in kadrovskih možnosti je postala zaznavna – vsaj v Murski Soboti – že v času med vojnama. Kmalu po priključitvi Prekmurja k matični Sloveniji, morda bolj že v drugem desetletju in predvsem v Soboti, vendar že odmevna in predvsem privlačna za mlade.

Podobno, vendar mnogo bolj razsežno in obetavno je privabljala v svoje vrste mladež vseh starosti, po morečih štirih vojnih letih, kmalu po osvoboditvi. Spodbujena od sicer redkih, a vendar še živečih atletov iz predvojnih časov in novih zanesenjakov, ki smo mlade atletske privržence vzgajali in vodili in h katerim so se kmalu zavestno priključevali prvi šolani, prvi strokovno usposobljeni kadri, gresta zaslugi in zahvala, da je atletika v pokrajini preživela vse vzpone in padce in se je razrasla v razsežnosti, ki so pozneje pogojevale  tudi združitev vseh atletskih dejavnikov v eno enotno atletsko druščino: zgodil se je Atletski klub Pomurje.  Kar vidim jih še sedaj v sejni dvorani tedanje občine Murska Sobota, zvečine vse še razmeroma mlade, zbrane na ustanovnem dejanju – na ustanovitvenem občnem zboru Atletskega kluba Pomurje. Navdušenje ob ustanovitvi ni bila zadeva samo enega dneva. Ostalo je in se razraščalo v predanost, v delovno vnemo, ki je žarela v kolektivnem prizadevanju vseh članov klubskega vodstva.

Atletski klub Pomurje se je zgodil 25. Februarja leta 1965. Ustanovitev Atletskega kluba Pomurje pa resnično pomeni pomemben premik v organiziranosti atletskega športa v Pomurju. Rezultati so vidni in dosežki pogosto blestijo mnogo bolj, kot smo jih lahko pričakovali ob rojstvu kluba (Jože Vild, 50 let pomurske atletike, 2015).

 

Celotni zbornik o zgodovini atletike v Murski Soboti si lahko preberete na naslednji povezavi: Zgodovina atletike v MS

 

 

Vabilo na ustanovitveni občni zbor Atletskega kluba Pomurje.

 

1. mednarodni atletski miting, organizator AK Pomurje.

 

Menjava spominskih zastavic na 1. mednarodnem dvoboju Haladáš – AK Pomurje, atlet domačega kluba Bela Pavlič (desno).

 

Fotoutrinek atletskega dvoboja Haladáš – AK Pomurje april 1968.

 

Fotoutrinek atletskega dvoboja Haladáš – AK Pomurje april 1968, atlet Jaka Šušteršič.

 

Fotoutrinek atletskega dvoboja Haladáš – AK Pomurje, skok v višino atleta Karla Glažarja (Babo).